روز عاشورا در سال 1388 مصادف با روز ششم دي ماه بود. در اين روز گروهي که خود را منتسب به فرقه سبز ميدانستند، به خيابانها آمدند و در چارچوب سناريويهايي از قبل طراحي شده با طرح شعارهايي عليه نظام اسلامي و ارزشهاي آن، با هلهله کردن و کفزدن به عزاداران حسيني حملهور شدند و حتي برخي از خيمههاي عزاداري را به آتش کشيدند.
حرمتشکني بيمهاباي ارزشهاي مقدس توسط فتنهگران، علاوه بر نشان دادن ماهيت انحرافي اين جريان، واکنش حماسي و بينظير ملت را در نه دي به دنبال داشت. در اين روز مردم به صورت متحد و يکپارچه در برابر فتنهگران به صحنه آمدند و تجديد ميثاق با ولي فقيه و ارزشهاي اسلام و انقلاب، آتش فتنه را خاموش کردند.
در پي شکلگيري اين حماسه بزرگ تاريخي، مقام معظم رهبري در ديدارهاي مختلف خود در اين سالها همواره اين اتفاق عظيم را تبيين نمودند و ابعاد متفاوت آن را به گوش مردم هميشه پايبند به انقلاب رساندند.
**علاج فتنه، صراحت در تبيين حق و صراحت در بيان حق است
مقام معظم رهبري در ديدار خود با اعضاي شوراي هماهنگي تبليغات اسلامي در سال 1388 گفتند: لحظه را بايد شناخت، نياز را بايد دانست، شناسائى لحظهها و انجام كار در لحظهى نياز، خيلى چيز مهمى است.
حضرت آيتالله خامنهاي تصريح کردند: "شناختن موقعيت، فهميدن نياز، حضور در لحظهى مناسب و مورد نياز؛ اين اساس كار است كه مؤمن بايد اين را هم با خود همراه داشته باشد تا بتواند وجودش مؤثر بشود؛ آن كارى را كه بايد انجام بدهد، بتواند انجام بدهد."
رهبر معظم انقلاب اظهار داشتند: "دشمنان ملت از شفاف بودن فضا ناراحتند؛ فضاى شفاف را برنميتابند؛ فضاى غبارآلود را ميخواهند. در فضاى غبارآلود است كه ميتوانند به مقاصد خودشان نزديك شوند و به حركت ملت ايران ضربه بزنند. فضاى غبارآلود، همان فتنه است. فتنه معنايش اين است كه يك عدهاى بيايند با ظاهرِ دوست و باطنِ دشمن وارد ميدان شوند، فضا را غبارآلود كنند؛ در اين فضاى غبارآلود، دشمنِ صريح بتواند چهرهى خودش را پنهان كند، وارد ميدان شود و ضربه بزند."
ايشان فرمودند: "حالا در مقابل يك چنين پديدهاى، علاج چيست؟ عقل سالم حكم ميكند و شرع هم همين را قاطعاً بيان ميكند که علاج عبارت است از صراحت در تبيين حق، صراحت در بيان حق. وقتى شما مىبينيد يك حركتى به بهانهى انتخابات شروع ميشود، بعد يك عامل «دشمن»ى در اين فضاى غبارآلوده وارد ميدان شد، وقتى مىبينيد عامل دشمن كه حرف او، شعار او حاكى از مافىالضمير اوست آمد توى ميدان، اينجا بايد خط را مشخص كنيد، اينجا بايد مرز را روشن كنيد. "
حضرت آيتالله خامنهاي افزودند: "همه وظيفه دارند؛ بيشتر از همه، خواص؛ و در ميان خواص، بيشتر از همه، آن كسانى كه مستمعين بيشترى دارند، شنوندگان بيشترى دارند. اين وظيفه است ديگر: مرزها روشن بشود و معلوم بشود كه كى چى ميگويد. اينجور نباشد كه باطل، خودش را در لابهلاى گرد و غبارِ برخاستهى در ميدان مخفى كند، ضربه بزند و جبههى حق نداند از كجا دارد ضربه ميخورد. اين است كه حرف دو پهلو زدن، از خواص، مطلوب نيست. "
رهبر معظم انقلاب گفتند: "خواص بايد حرف را روشن بزنند و مطلب را واضح بيان كنند. اين، مخصوص يك گرايش سياسى خاص هم نيست. در داخل نظام اسلامى، همهى گرايشهائى كه در مجموعهى نظام قرار دارند، اينها بايد صريح مشخص كنند كه بالاخره آن حمايتى كه مستكبرين عالم ميكنند، مورد قبول است يا مورد قبول نيست. وقتى كه سران استكبار، سران ظلم، اشغالگران كشورهاى اسلامى، كُشندگان انسانهاى مظلوم در فلسطين و در عراق و افغانستان و خيلى جاهاى ديگر، مىآيند وارد ميدان ميشوند، حرف ميزنند، موضع ميگيرند، خوب، بايد معلوم بشود اين كسى كه در نظام جمهورى اسلامى است، در مقابل اين چه موضعى دارد؛ حاضر است تبرّى بجويد، بگويد من دشمن شمايم؟ من مخالف شمايم؟"
ايشان تصريح کردند: "وقتى در داخل محيط فتنه، كسانى با زبانشان صريحاً اسلام و شعارهاى نظام جمهورى اسلامى را نفى ميكنند، با عملشان هم جمهوريت و يك انتخابات را زير سؤال ميبرند، وقتى اين پديده در جامعه ظاهر شد، انتظار از خواص اين است كه مرزشان را مشخص كنند، موضعشان را مشخص كنند. دوپهلو حرف زدن، كمك كردن به غبارآلودگى فضاست؛ اين كمك به رفع فتنه نيست، اين كمك به شفافسازى نيست. شفافسازى، دشمنِ دشمن است؛ مانع دشمن است. غبارآلودگى، كمك دشمن است. اين، خودش شد يك شاخص. اين يك شاخص است که كى به شفافسازى كمك ميكند و كى به غبارآلودگى كمك ميكند. همه اين را در نظر بگيرند، اين را معيار قرار بدهند."
حضرت آيتالله خامنهاي خاطرنشان کردند: "برادران عزيز! خواهران عزيز! شما بدانيد و ميدانيد كه انقلاب اسلامى يك حقيقت است، برخاستهى از يك سنت الهى است؛ اين را نميشود از بين برد، اين را نميشود متزلزل كرد. تا وقتى كه آحاد مردم ايمان دارند، علاقه دارند، عشق دارند، اقدام ميكنند، بدانند اگر همهى قدرتهاى عالم هم دست به دست بدهند، نخواهند توانست به اين انقلاب و به اين نظام و به اين ملت صدمهاى وارد كنند. وظيفههائى است، بايد انجام داد؛ گذرگاههائى است، بايد از آنها گذشت و عبور كرد.
رهبر معظم انقلاب افزودند: "بعضى از اين گذرگاهها سخت است، بعضى آسانتر است. الحمدلله ملت ما از خيلى گذرگاههاى سخت و دشوار عبور كرده كه خيلى خيلى دشوارتر از آن چيزهائى بوده است كه امروز هست، بعد از اين هم خواهد بود. حضرت آقاى جنتى فرمودند كه ملت ايران خيالشان از فتنهگران راحت بشود. من به ايشان عرض ميكنم كه فتنهگر و دشمن هميشه هست؛ امروز يك دشمن است، فردا يك دشمن ديگر است، پسفردا يك كس ديگر است، يك جور ديگر است."
ايشان اضافه کردند: "يك ملت وقتى بيدار بود، آگاه بود، عازم بود، ايمان خودش را حفظ كرد، زنده بود، رويش داشت، با همهى اين معارضهها با آسانى - كه روزبهروز آسانتر هم خواهد شد - ايستادگى ميكند، دست و پنجه نرم ميكند، بر همهى اين معارضهها هم فائق مىآيد. ما بحمدالله امروز نشانهى اين رويشها را مىبينيم؛ اين جوانهائى كه توى انقلابند و من توصيه ميكنم به مجموعهى دوستان كه براى هرچه بهتر پيش بردن كار، از اين جوانهاى امروز، از اين نوخاستههاى انقلاب، رويشهاى انقلاب، هرچه بيشتر استفاده كنند. خيلى از اين جوانها يا انقلاب را نديدهاند يا در پيروزى انقلاب سنين خيلى كمى داشتهاند؛ اما امروز از كارى كه ماها آن روز ميكرديم، خيلى بهتر دارند عمل ميكنند، خيلى قوىتر دارند عمل ميكنند، هوشيارانهتر دارند كار ميكنند. انقلاب بحمدالله برگ و بارش روزافزون است."
**مردم در نهم دى در سرتاسر كشور مشت محكمى به دهان فتنهگران زد
همچنين مقام معظم رهبري در ديدار با هزاران نفر از مردم گيلان در تاريخ هشتم دي ماه 1389 به بيان ابعاد حماسه نهم دي 88 پرداختند و گفتند: "فتنهى سال گذشته جلوهاى از توطئهى دشمنان بود؛ فتنه بود. فتنه يعنى كسانى شعارهاى حق را با محتواى صددرصد باطل مطرح كنند، بياورند براى فريب دادن مردم. اما ناكام شدند. هدف از ايجاد فتنه، گمراه كردن مردم است. شما ملاحظه كنيد؛ مردم ما در مقابلهى با فتنه، خودشان به پا خاستند.
حضرت آيتالله ادامه دادند: "نهم دى در سرتاسر كشور مشت محكمى به دهان فتنهگران زد. اين كار را خود مردم كردند. اين حركت يك حركت خودجوش بود؛ اين خيلى معنا دارد؛ اين نشانهى اين است كه اين مردم بيدارند، هشيارند. دشمنان ما بايد اين پيام را بگيرند. آن كسانى كه خيال ميكنند ميتوانند ميان نظام و ميان مردم جدائى بيندازند، ببينند و بفهمند كه اين نظام، نظام خود مردم است، مال مردم است.
ايشان با بيان اينکه "امتياز نظام ما به اين است كه متعلق به مردم است" گفتند: " آن كسانى كه با همهى وجود نظام جمهورى اسلامى را و اسلام را و اين پرچم برافراشته را در اين كشور نگه داشتهاند، در درجهى اول خود مردمند؛ دشمنان ما اين را بفهمند. سردمداران دولتهاى مستكبر و در رأس آنها آمريكا عليه ملت ما حرف ميزنند، توطئه ميكنند، گاهى شعار ميدهند، گاهى اظهارات مزوّرانه ميكنند، گاهى صريحاً دشمنى ميكنند، گاهى در لفافه ميبرند؛ اينها همه براى اين است كه تحليل درستى از مسائل ايران و شناخت درستى از ملت ايران ندارند. ملت ما ملت بيدارى است، ملت هشيارى است."
رهبر معظم انقلاب اظهار داشتند: "گناه بزرگى كه برخى از دستاندركاران فتنهها در كشور انجام ميدهند، اميدوار كردن دشمن است؛ دشمن را اميدوار ميكنند كه ميتواند منفذى در بين مردم، در بين عوامل گوناگون، در بين مسئولان نظام باز كند. دشمن سال گذشته با كارهاى اينها اميدوار شد؛ در حالى كه آن انتخابات عظيم، آن حضور به آن عظمت، آن شركت عظيم مردم در انتخابات، ميتوانست كار را خيلى پيش ببرد و ملت ايران را در بسيارى از ميدانهاى سياسى موفق كند. اينها ايجاد فتنه كردند؛ لذا دشمن كه از حركت عظيم مردم مأيوس ميشد، اميدوار شد كه بتواند به انقلاب صدمه و ضربه بزند."
حضرت آيتالله خامنهاي گفتند: "چالش عظيمى بود که دشمن از آن طرف حمايت كند، كمك سياسى بكند، اسم بياورد ملت ايران از اين طرف با استحكامِ كامل در صحنه باشد. همان طور كه ملت ايران در جنگ تحميلى هشت سال از خود ابتكار نشان داد، شجاعت نشان داد، فداكارى نشان داد، در همهى صحنهها حاضر شد، در اين جنگ نرم هم هشت ماه ملت ايران حقيقتاً از خود مهارت نشان داد. انسان وقتى به مسائل نگاه ميكند و ميخواهد از يك افق بالاترى مسائل را بررسى كند، متحير ميماند که اين چه دست قدرت الهى است كه اينجور دلهاى ما را، جانهاى ما را به سمت اهدافِ خودش حركت ميدهد؟ كار خداست. خدا با شماست. اين خداست كه شما را هدايت ميكند. اين خداست كه دلهاى من و شما را متوجه به راه درست ميكند."
ايشان تصريح کردند: "خوشبختانه جوانهاى ما با دلهاى پاكشان، با دلهاى نورانىشان، با حضورشان در مراسم گوناگون، رحمت الهى را جلب ميكنند. و يكى از موارد جلب رحمت الهى، همين نهم دى بود. به بركت ياد حسينبنعلى سيدالشهداء (سلام اللَّه عليه) مردم در صحنه آمدند و بساط فتنهگران را جمع كردند."
حضرت آيتالله خامنهاي خاطنشان کردند: "امروز ما بايد هوشيار باشيم، بايد بيدار باشيم، بايد از همت خود ذرهاى نكاهيم؛ در همهى ميدانها. مسئولين كشور موظفند. قشرهاى آگاه و هوشيار كه به مسائل جامعه تسلط دارند، وظيفهى بيشترى دارند. جوانها موظفند. قشرهاى مختلف، همه وظيفه دارند."
** در ماجراى 9 دى روح ديانتِ حاكم بر دلهاى مردم نشان داده شد
مقام معظم رهبري همچنين اعضاي ستاد برزگداشت 9 دي در سال 1390 به بيان عوامل شکلگيري حرکت عظيم مردمي در نهم دي ماه 88 پرداختند.
ايشان فرمودند: "آورندهى مردم به عرصهى خيابانها، و اين حضور عظيم مردمى، و جسم جامعه كه روح خروشانِ آنها را خوب نشان ميدهد که در مراسم گوناگون مثل 22 بهمن، مثل روز قدس، و اخيراً در اين دو سال، مثل روز 9 دى خداى متعال است؛ دست قدرت اوست؛ دلها دست اوست. نه حالا حضورهاى ميليونىِ عظيم مثل قضيهى 9 دى و امثال آن، بلكه اگر چنانچه هزار نفر آدم هم بخواهند يك جا جمع شوند، يك مديريتى لازم است؛ اين مديريت را شوراى عالى تبليغات انصافاً خوب انجام داده. ما هم همين را گواهى ميكنيم و تشكر هم ميكنيم از دوستانى كه دستاندركار اين قضايا هستند."
حضرت آيتالله خامنهاي تاکيد کردند: "در قضيهى 9 دى سال 88 يك نكته اساسى است و آن نكته برميگردد به هويت انقلاب و ماهيت انقلاب. يعنى همان روحى كه حاكم بود بر اصل انقلاب ما و آن حضور عظيمِ بىنظيرِ تاريخى در سال 57، همان روح در ماجراى 9 دى نشان داده شد؛ كمااينكه در قضاياى گوناگونِ ديگر هم نشان داده شده، ليكن در 9 دى به شكل بارزى نشان داده شد؛ به طورى كه جاى انكار و ترديد و تأمل براى هيچ كس از بدخواهان و دوستان و دشمنان و ديگران باقى نگذارد. آن روح چه بود؟ روح ديانتِ حاكم بر دلهاى مردم بود. پس اينجا ما دو تا عنصر در كنار هم داريم، يك عنصر، عنصر مردم است؛ كه مردم در هر كشورى، در هر جامعهاى، اگر چنانچه همت كنند، بصيرت به خرج بدهند، عمل كنند و وارد ميدان بشوند، ميتوانند همهى مشكلات را حل كنند. يعنى بزرگترين كوهها در مقابل حضور مردم از بين ميرود؛ ميتوانند كوههاى بزرگ را جابهجا كنند. اين يك حقيقت آشكارى است كه بسيارى از تحليلگران اجتماعى در كشورهاى اسلامى و ديگر كشورها آن را درست لمس نكردند، درك نكردند؛ ما اين را لمس كرديم. هنر بزرگ امام بزرگوار ما هم همين بود."
ايشان اضافه کردند: "عنصر دوم هم عنصر ايمان دينى مردم است. ايمان دينى، آن معجزهگرى است كه قادر است اولاً همهى مردم را بسيج كند و بياورد، ثانياً آنها را در صحنه نگه دارد، و ثالثاً سختىها را براى آنها هموار و آسان كند؛ هيچ ايمان ديگرى اين خصوصيت را ندارد. ايمان دينى ميگويد شما اگر چنانچه فائق شديد و پيش برديد، پيروزيد؛ اگر كشته هم شديد، پيروزيد؛ اگر زندان هم افتاديد، پيروزيد؛ چون به وظيفه عمل كرديد. وقتى كسى يك چنين اعتقاد و ايمانى داشت، ديگر شكست برايش معنا ندارد؛ لذا وارد ميدان ميشود. اين همان عاملى است كه در صدر اسلام هم اثر كرد، در انقلاب ما هم اثر كرد؛ 9 دى اين را نشان داد.
رهبر معظم انقلاب اظهار داشتند: "9 دى يك نمونهاى بود از همان خصوصيتى كه در خود انقلاب وجود داشت؛ يعنى مردم احساس وظيفهى دينى كردند و دنبال اين وظيفه، عمل صالحِ خودشان را انجام دادند. عمل صالح اين بود كه توى خيابان بيايند، نشان بدهند، بگويند مردم ايران اينند. با اين حركت مردم، آن حجم عظيم تبليغات دشمن كه ميخواست فتنهگران را مردم ايران معرفى كند و اينجور نشان بدهد كه مردم ايران از انقلابشان، از نظامشان برگشتند، بكلى نقش بر آب شد؛ يعنى مردم نشان دادند كه اين، مردم ايران است. تحليلگران خارجى وقتى نگاه كردند، گفتند از بعد از رحلت امام بزرگوار، يا شايد بعضى گفتند از بعد از حركات اول انقلاب، هيچ اجتماعى با اين بزرگى، با اين تپش، با اين شور و هيجان وجود نداشته، كه مردم وارد ميدان شدند. اين، حقيقت 9 دى است."
حضرت آيتالله خامنهاي فرمودند: "اين حركت، حركت بزرگى بود و كار بزرگى هم انجام داد. فتنهى 88 تنها آن چيزى نبود كه توى خيابان به وسيلهى تعدادى آدم ديده شد؛ اين يك چيز ريشهدارى بود، يك بيمارى عميقى درست كرده بودند، اهدافى داشتند، زمينهها و مقدمات فراوانى برايش چيده شده بود، كارهاى بزرگى شده بود و هدفهاى بسيار خطرناكى دنبال اين كار بود، كه با اين برخوردهاى گوناگون سياسى و امنيتى و اينها حل نميشد؛ يك حركت عظيم مردمى لازم داشت؛ كه اين حركت، حركت 9 دى بود؛ آمدند بساط فتنه و فتنهگران را در هم پيچيدند. لذا حادثهى 9 دى يك حادثهى ماندنى در تاريخ ماست. من آن سال هم گفتم پارسال بود يا پيرارسال بود كه اين حادثه، حادثهى كوچكى نيست. اين حادثه، شبيه حوادث اول انقلاب است. اين حادثه بايستى حفظ شود، بايستى گرامى داشته شود."
ايشان اضافه کردند: "البته شما آقايانى كه مسئول مديريت اين جريان هستيد، سعى كنيد جنبههاى شعارى را بر اين حادثه غلبه ندهيد. باز هم من تكرار ميكنم: كار شوراى هماهنگى تبليغات، مديريت است؛ والّا كار را مردم ميكنند، و دلها دست خداست. مردم را خداى متعال توى صحنه مىآورد؛ يعنى همان ايمان الهى و توفيق الهى و تأييد الهى است كه مردم را در صحنه مىآورد. منتها خب، مديريت لازم است؛ شماها مديريت ميكنيد، مديريتتان هم شايسته است."
رهبر معظم انقلاب تصريح کردند: "بنابراين سعى كنيد حالت شعارى غلبه پيدا نكند. البته شعار لازم است. شعار يك چيز حتمى است، لازم است؛ شور، هيجان، حماسه لازم است؛ منتها بايستى عمق شعارها تبيين شود؛ يعنى همين كارهائى كه اشاره كردند، تبيين شود: حرف ملت ايران آن روز چه بود، امروز چيست؟ حركت ملت ايران و جهت اين حركت چگونه حركت و جهتى است؟ ما در سايهى دين حركت ميكنيم. به كمك خداى متعال و صاحب دين است كه حركت ميكنيم. هدف ما هم تحقق آرمانهاى الهى و همان چيزى است كه دين به مردم وعده داده و براى مردم هديه آورده است."
ايشان ادامه دادند: "ضمناً توجه داشته باشيد؛ يكى از خصوصيات ديگرى كه در حادثهى 9 دى هست، كه باز آن را كاملاً به حوادث انقلاب نزديك ميكند، مسئلهى عاشوراست. يعنى در حوادث اول انقلاب هم محرّم پيش آمد و امام آن نكتهى عظيمِ عجيبِ تاريخى را بيان كردند: «ماهى كه خون بر شمشير پيروز است». اين حرف كوچكى نيست: پيروزى خون بر شمشير.
رهبر معظم انقلاب خاطرنشان کردند: "ماها عادت كردهايم، اين حرفها را هى تكرار ميكنيم؛ كأنه عمقش گاهى از يادمان ميرود. خون بر شمشير پيروز ميشود، مظلوم بر ظالم فائق مىآيد، كشته بر كُشنده فائق مىآيد؛ اين همان چيزى است كه در عاشورا پيش آمد. امام اين را در محرّم سال 57 مطرح كردند، در قضيهى 9 دى هم باز پاى امام حسين(ع) در ميان بود، پاى عاشورا در ميان بود. اگر آن حركات سخيف و در واقع گريهآور از سوى اين گروههاى ايضاً سخيف، در عاشورا پيش نمىآمد، اين حركت عظيم و اين تحرك عمومى مردم معلوم نبود به اين شكل به وجود بيايد. اينجا هم پاى عاشورا در ميان بود."
نظرات شما عزیزان: